Afyon’da ne yenir? Afyon mutfağını keşfedin!
Afyon tarihi ve mimari dokusuyla olduğu kadar lezzetleriyle de çok özel bir şehir...Peki Afyon’da ne yenir?
Afyon’da yemek kültürünün bir parçası: Bamya Çorbası
Mekan önerilerinden önce beni şaşırtan ve hala devam eden bir gelenekten söz etmek istiyorum. Afyonda sıra yemeği kültürü hala bayram, düğün gibi özel günlerde devam ediyormuş. Buna göre önce çorba, kavurmalı Afyon kebabı, ara tatlı, patlıcanlı musakka, yaprak sarma, taze fasülye, ana tatlı yeniyormuş en sonda da hem şükretmek hem de yediklerini hazmettirsin diye en son bamya çorbası yeniyormuş. Çok ilginç değil mi ? Afyon’da ne yenir ne yenmez bunu bilmeseniz bile Afyon’da ne içilir bilmeniz gerek…
Afyon’da nefis yöresel yemekleri yemek isterseniz mekân önerilerimin başında dededen toruna lezzetlerini koruyarak günümüze kadar ulaştıran aile işletmesi Salim Usta (Şefike Hanım işletiyor) ve tarihi Mihrioğlu konağı önerimdir.
Sadece tandır yapan ama yüzyıllık mekanıyla ilgi çeken Aşçı Bacaksız’a, ekmek kadayısı, kaymak, ve kabağını bir arada yediğim Aftat’a, lokumda adını duyuran Öz Taylan Yayla Şekerleme’ye gitmenizi ve tabiki dillere destan sucuklarıyla yıllardır yenilen Cumhuriyet sucuklarını almanızı tavsiye ederim. Gelelim Afyon’da ne yenir sorusunun cevabına. İşte Afyon’da yiyebileceğiniz yemekler;
Afyon’da ne yenir?
Tandır çorbası: Lezzetiyle ve sağlıklı yapısıyla midenizi ısıtacak bu çorbayı muhakkak denemelisiniz. Tandır çorbası benim de en çok sevdiğim lezzetlerin başında gelir.
Arabaşı çorbası: Birçok ilin sahiplendiği bu Anadolu çorbasını Afyon usulüyle de yemenizi tavsiye ederim.
Etli bamya çorbası: Amasya ve Konya’nın yöresel çorbası olduğunu düşündüğüm bu çorba meğer buranın da yöreseliymiş.
Sakala çarpan çorbası: Genellikle kışın sevilen çorbası. Mercimeğin çorbaya yakıştığını göreceğiniz böyle bir çorba azdır.
Bamya çorbası: Yöresel lezzetlerden bir diğeri, çok az işletmede bulabileceğiniz lezzet özel günlerde evde tüketilen Bamya çorbası.
Tandır kebabı: Altında küçük pide taneleri, üstünde dana eti, tereyağ ile servis edilen lezzet et severlerin favorisi olacaktır.
Patlıcan kebabı: Patlıcanın en güzel hali, evimde olsa da olur olmasa da olur dediğim ama burada bayıldığım bir lezzet oldu. Meze olarak önüme çıktığında karnımı doyuracağım hiç aklıma gelmezdi.
Patlıcan böreği: Bu sanıldığının aksine hamur işi değil bildiğiniz yemek. Hem de Afyon’un tanınan lezzeti, denemelisiniz.
Asma yaprak sarması: Ülkemizde herkesin ayıla bayıla yediği kalem gibi sarılan. Kıymalı sarmanın tadına doyum olmuyor gerçekten. Afyon’da sofralardan eksik olmazmış.
İlibada dolması: Küçük muska şeklinde yapılan yöresel yemek. Düğün bayram gibi özel günlerde sofralardan eksik olmazmış.
Adını ezberlemek de bulmak da zor: Göce Köttüsü
Göce köttüsü: Diğer adıyla ince bulgur köftesi. Yöresel yemekleren birisi olan bu leziz yemeği çok az yerde bulabilirsiniz.
Keşkek: Afyonluların sabah tükettiği sağlıklı yöresel lezzetlerinin başında gelir. Mutlaka denemenizi öneririm.
Lokum: Özellikle önünden kuyruk eksik olmayan Öz Taylan Yayla Şekerleme şehrin nefis lezzetlerinden lokumu efsane mekân. Adı aklınızda tadı midenizde kalacak.
Malumun ilanı: Afyon sucuğu
Afyon sucuğu: Afyon sucuğunun meşhur olduğunu duymayan yoktur. Cumhuriyet Sucukları şehrinde midenin de medarı iftarı.
Kaymak: Manda sütünden yapılan kaymağı şehrin vazgeçilmezinden birisi. Astat’a bir uğrayın selamımı söyleyin. 5 günlük ömrü olan kaymağı sevmeyen yoktur herhalde.
Kaymaklı ekmek kadayıfı: Gerçekten ağır bir tatlı olsa da yemeden sakın dönmeyin ve bu lezzeti de Astat’ta yerin derim.
Bükme: Nefis, lezzetli ve hafif bir tatlı. Denemenizi öneririm.
Hurma tatlısı: Şefike hanımın aile büyüğünden günümüze kadar ulaştırdığı bu hafif lezzeti sevdim. İki kez pişirilen un süt ve tereyağ ile yapılan hafif bir tatlı.
Ağzı açık: Afyon’un meşhur hamur işi olan bu lezzeti deneyebilirsiniz.