Almanya Mercedes-Benz Müzesi

Almanya Mercedes-Benz Müzesi

UNStudio tarafından tasarlanan Mercedes-Benz Müzesi, Stuttgart’taki Mercedes-Benz fabrikasının yanında yer almaktadır. 2002 yılında Hollandalı mimarlık şirketi UNStudio, müze için düzenlenen tasarım yarışmasını kazandı. Firma büyüleyici bir dış cepheye sahip eşsiz bir yapı tasarladı.
 
Almanya Mercedes-Benz Müzesi
 
25000 m2‘lik müze, üçgen ana bir atrium ve bunun etrafında yer alan sergi alanlarından oluşmaktadır. Ziyaretçiler mimari yapının oluşturduğu rampalar, yamaçlar ve vadiler arasında dolaşarak, 9 kat boyunca, çatıdan zemin kata kadar sergilenen otomobilleri seyredebilmektedir. Bu kadar karmaşık bir binada, aydınlatma tasarımında, müzede sergilenen objelerinin iyi algılanması, detayların vurgulanması, ziyaretçilerin dolaşırken kamaşma ve yansımalardan rahatsız olmaması gibi kriterlerin de ayrıca dikkate alınması gereklidir. Müzede doğal ve yapay ışık bir uyum içinde kullanılmakta, gün ışığı büyük panaromik pencerelerden gün boyunca bina içine dolmakta, atrium ve sergi alanlarını aydınlatmaktadır. Doğal ışık, iç mekana süzülerek binanın hemen hemen her yerinde dramatik ortamlar yaratmaktadır. Peyzajda ise, ayarlanabilir zemin armatürleri, bina girişini ve kılavuz olarak kullanılan büyük okları, ayrıca cephenin alt bölümlerini aydınlatmaktadır. Duvara gömülü asimetrik armatürler, yaya yollarının homojen bir şekilde aydınlatılmasını sağlamaktadır. Mercedes-Benz Müzesi, kendine özgü mimari yapısı ve aydınlatma konsepti ile en güzel modern mimari örneklerden biridir.
 
Almanya Mercedes-Benz Müzesi
 
Son söz olarak ise, gece boyunca içeriden dışarıya doğru bir aydınlatma uygulanmasının, bina şeklini vurgulamak için çok iyi bir çözüm olduğunu söylemeliyim.

Mimarlar: UNStudio
Konum: Stuttgart, Almanya
Alan: 35,000 m2

 
Almanya Mercedes-Benz Müzesi

 

250