Meşhur Adana Lezzetleri

Meşhur Adana Lezzetleri

Türkiye'nin kebabı ile meşhur kenti olan Adana'ya özgü, tadı damağınızda kalacak lezzetlerin tariflerini sizler için derledik.
 

Adana Kebabı

ADANA KEBABI
 
Adana Kebabı Nedir?
 
Kıyma ile yapılan kebap tüm Türkiye’de ‘Adana Kebap’ olarak bilinir. Türkiye’deki et lokantalarında en fazla yapılan ve tüketilen yemekler arasındadır. Ünü Türkiye’yi aşan Adana’ya has bu lezzet yurtdışında da birçok ülkede sevilerek servis edilmektedir. Farklı farklı coğrafyalara yayılan Adana Kebabının standartlarını korumak için 2005 yılında Adana Ticaret Odası tarafından coğrafi tescili alınmıştır. Kebabın yapılış şeklinin korunması ve yeni ustaların yetişmesi için Ticaret Odası tarafından sertifikalı eğitimler düzenli olarak gerçekleştirilmektedir.
 
Adana Kebabı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
 
1 kg dinlendirilmiş ve sinirlerinden arındırılmış erkek koyun eti
300 gr kuyruk yağı
Tuz
Kırmızı toz biber
Kırmızı kök biber
 
Adana Kebabı Nasıl Yapılır?
Adana kebabı, dinlendirilmiş ve sinirlerinden arındırılmış erkek koyun eti ve kuyruk yağının elde zırh ile kıyılması sonucunda; tuz, kırmızı toz biber ve ince kıyılmış kırmızı kök biber karışımının yoğurularak hazırlanmasından oluşturulur. Elde edilen kıyma özel kebap şişlerine elle saplanır.
 
Meşe veya portakal kömürlü, alevsiz, kor ateşli mangala kebap şişleri yerleştirilerek pişirmeye başlanır. Et biraz pembeleşmeye başladığında şişler arada bir çevrilir. Kebabın üzerinde erimeye başlayan yağlar pide ekmeği yardımıyla sıkılarak alınır. Yağlanan ekmekler bıçak yardımıyla bölünerek tabağın içerisine yerleştirilir. Pişmiş kebap da tabağın içerisine eklenerek şişten çekilir. Mangalda ayrı bir şişte pişirilen domates, süs biberi ve yeşilbiber de tabağın kenarına yerleştirilerek; ince kıyılmış sumaklı soğan, yeşillik ve şalgam suyu ile servis yapılır.


Kaynar - Adana

KAYNAR - ADANA

Kaynar benzeri içecekler ülkemizin çeşitli yörelerinde “lohusa şerbeti” veya “kırmızı şerbet” isimleri ile de geçer. Anne sütünün gür olması ve göz aydınlığı için ikram edildiği gibi bazı yörelerde nazarı kovmakla da ilişkilendirilir. Kaynar, günümüzde yeni doğum yapan kadını ve çocuğu görmek amacıyla yapılan ziyaretlerin baş içeceğidir. Çocuk doğunca ziyarete gelen bütün eş, dost ve akrabaya sıcak veya soğuk şerbet ikram edilerek doğum müjdelenirken aynı zamanda da bu mutlu olay kutlanmış olur.
 
Kaynar İçin Gerekli Malzemeler:
 
2 kök havlıcan
2 kök zencefil
3 çubuk tarçın
10 tane karabiber
10-15 diş karanfil
7 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker/pekmez
10 adet kakule
Üzeri için: Dövülmüş ceviz
 
Kaynar Yapılışı:
 
Büyükçe bir tencerede su ve şeker kaynatılır. Tüm baharatlar bir tülbente koyulup tencereye sarkıtılır, 45 dakika daha kaynatılır. Suyu azalırsa ilave edilir. Sıcak sıcak bardaklara alınır, üzerine ceviz serpilerek servis edilir.


Hayır Çorbası - Adana

HAYIR ÇORBASI - ADANA

Hayır Çorbası İçin Gerekli Malzemeler:

1/2 kg dövme 
1/2 kg gerdan eti
1 su bardağı nohut
2 kaşık yağ
Yeterince tuz, kimyon, karabiber

Hayır Çorbası Yapılışı:
 
Bir gece önceden suda ıslatılan dövme ve nohut etle birlikte ateşe atılır. Tuzu eklenerek kaynamaya bırakılır. Yemeğin suyu eksildikçe üzerine kaynar su eklenir. Et kemikten ayrılıp, yemeğin malzemesi eriyince kemikler çıkarılır. Tahta bir kaşık yardımıyla karıştırılır. Muhallebi kıvamına gelince altı kapatılır. Çorbanın üzerine kızgın yağ gezdirilip, baharatlar serpilir.


Acılı Ezme - Adana

ACILI EZME - ADANA

Acılı Ezme Malzemeleri Nelerdir?

2 büyük domates
Yarım demet taze soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım çorba kaşığı biber salçası
4 diş sarımsak
2 adet sivri biber
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı biber,
Yarım limon suyu veya nar ekşisi
yeteri kadar zeytinyağı
 
Not: Acı ve ekşi miktarını azaltıp çoğaltabilirsiniz.
 
Acılı Ezme Nasıl Yapılır?

Domates,sivri biber,taze soğan ve maydanozu çok ince bir şekilde kıyın. Kesinlikle robottan çekmeyin. Salça,tuz,nane ve pul biber iyice karıştırın salça içinde erisin. Doğranmış malzemeleri ve ezilmiş sarımsakları ilave edin ve karıştırın. İster limon suyu isterseniz nar ekşisi ekleyin, salatanız servise hazır.


Şırdan Dolması - Adana

ŞIRDAN DOLMASI - ADANA

Şırdan Dolması Malzemeleri Nelerdir? (4 Kişilik)
 
4 adet şırdan
250 g kıyma
Yarım kilo pirinç
Yarım kilo soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber

Şırdan Dolması Nasıl Yapılır?
 
İçi temizlenmiş şırdanların önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır.
İyice temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır.
Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir.
 
Soğanlar küçük küçük doğranır. Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır. Malzemeler, şırdanlara el yordamıyla doldurulur. Bütün şırdanlar doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir. 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir.


Halka Tatlı -Adana

HALKA TATLI - ADANA
 
Halka Tatlı Malzemeleri Nelerdir?
 
4 çay bardağı irmik
2 çay bardağı un
2 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
Yarım limonun suyu
Bir tutam tuz
Kızartmak için: Sıvı yağ
 
ŞERBETİ İÇİN:
 
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
 
Halka Tatlı Nasıl Yapılır?

Şerbet kaynatılır ve soğuması için bekletilir. İrmik, un, yumurta, süt, yoğurt, sıvı yağ, kabartma tozu ve bir tutam tuz mikserle karıştırılır. Bu karşım sıkma torbasına konur ve tırtıklı bir uçla tavada kızmış olan yağın içine halka şekli verilerek sıkılır. Kızaran halkalar soğuk şerbete atılır. Birkaç dakika şerbette bekletilen halkalar servis tabağına alınır.


İşkembe Dolması - Adana

İŞKEMBE DOLMASI - ADANA

İşkembe Dolması Malzemeleri Nelerdir? (6 Kişilik)
 
2 adet işkembe
250 g kıyma
Yarım kilo pirimç
Yarım kilo soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
 
Temizlenişi: İçi temizlenmiş işkembelerin önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır. İyice temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır. Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir.
 
İşkembe Dolması Nasıl Yapılır?
 
Soğanlar küçük küçük doğranır. Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır. İşkembeler, peçeteden biraz daha küçük karelere şeklinde kesilir. Her birinin içine hazırlanan harçtan 1 yemek kaşığı kadar konulur. Bohça şekline getirilip, yorgan iğnesi ve ipliği ile dikilir. Bütün işkembeler doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir. 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 40-60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir.


Analı Kızlı -Adana

ANALI KIZLI - ADANA

Analı Kızlı Malzemeleri Nelerdir?
 
1,5 kg. ince bulgur
 
1 kg. kıyma
2-3 baş soğan
1 adet yumurta
1 bardak haşlanmış nohut
2 kaşık salça
2 kaşık yağ
yeterince tuz, kırmızıbiber, kuru nane ve karabiber.
 
Hazırlanışı: Bulgurun içine un, yumurta, tuz ve kırmızıbiber eklenerek su yardımıyla yoğrulur. Soğanlar ince ince kıyılır. Kıyma ile karıştırılarak yağda kavrulur. Kavrulmuş kıymaya salça ve maydanoz koyularak soğutulur. Daha önce yoğrulan bulgurlardan küçük yuvarlak parçalar koparılarak oyulur. Oyulan köftenin içine kıymalı iç konularak iri ceviz büyüklüğünde köfteler yapılır. Bulgurun bir kısmı da içi boş küçük yuvarlaklar haline getirilir. Hazırlanan köfteler kaynamış suda haşlanır. Kaynamış nohut ilave edilir. Kızgın yağ ve salça dökülerek malzemeler pişene kadar çorba kaynatılır. Çorba piştikten sonra limon sıkılarak servis yapılır.


Sarımsaklı Köfte -Adana

SARIMSAKLI KÖFTE - ADANA

Sarımsaklı Köfte İçin Gerekli Malzemeler: (4 Kişilik)
 
1 kg bulgur
2 su bardağı un
1 su bardağı irmik
2 yumurta
1 yemek kaşığı biber salçası
1 baş sarımsak
3 adet domates
Bir kaç sap maydanoz
 
Sarımsaklı Köfte Yapılışı:
 
Bulgur ile irmik ıslatılıp, yoğurulur. İçine yumurtalar kırılır, en son da un ilave edilerek iyice yoğurulur. Fındık büyüklüğünde parçalar koparılıp, yuvarlanır. Ortasına parmak ile bastılır. Kaynamış suya bir tutam tuz, bir tutam limon tuzu atılır ve köfteler ilave edilir. İyice kaynadıktan sonra suyu süzülür. Dövülmüş sarımsak ile rendelenmiş domatesler, yağ ve salça ile kavrulur. Kavrulan bu sos, köftelerin üzerine gezdirilir. Kıyılmış maydanozla süslenerek servis yapılır.


 

250