Hoşgörü Kenti; Hatay

Hoşgörü Kenti; Hatay

Farklı dinleri ve inançları barındıran, sevgi, barış, kardeşlik duyguları içinde yaşayan bir yer düşünün. Bir yanda ezan sesleri, bir yanda kilise çanları... Efsaneleri, tarihi ve insanları ile işte Hatay! Kente gelen ziyaretçilerin bu topraklar için kullandığı ortak kelime: Hoşgörü!
 
İlk yerleşimin M.Ö. 8000’li tarihlere kadar uzandığı Hatay, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi farklı medeniyetlere ve kültürlere ev sahipliği yapmıştır. Birinci Dünya Savaşı sonrası Fransız işgali altında kalmış; bilahare bağımsız Hatay Devleti kurulmuş ve özellikle Atatürk’ün bizzat mücadelesi sonucu 1939 senesinde resmen ana vatana bağlanmıştır.
 
Kentin merkezini dolaşmaya çıktığımızda şehri bir bıçak gibi ikiye bölen Asi Nehri, durgun ve bulanık karşılıyor bizi. Adı gibi ne asi ne de delişmen! Tam tersine “asil” duruşlu...

Hatay Asi Nehri
 
Artık kültürel mozaiğin başkentinde dünyanın en büyük mozaik müzelerinden birisi olan Hatay Arkeoloji Müzesini de görülmesi gereken yerlerdendir. Hatay Arkeoloji Müzesi, dünyanın 2. büyük arkeoloji müzesi olarak biliniyor.ve sadece burayı görmek için bile Hatay'a gidilir. Yeni müze 32.754 metrekare kapalı alanı, 10.700 metrekare sergi alanı ve 3500 metrekare mozaik sergileme alanıyla, değil birkaç saat gezmek, gün boyu zaman geçirilebilecek bir yer. Müze, Paleolitik Dönemden başlamak üzere bütün dönemlere ait oldukça zengin bir koleksiyona sahip…

Hatay Arkeoloji Müzesi
 

Müze, 2017 yılı sonu itibariyle 220.357 ziyaretçi sayısıyla bir hayli ilgi görüyor. Apollon Daphne Mozaiği, Yakto Mozaiği, Talassa Deniz Mozaiği, Oceanos ve Tethys Mozaiği ve Antakya Lahti gerek mitolojiye efsanene olmuş hikâyeleriyle gerekse eserlerin muhteşem görüntüleriyle büyülenmemek mümkün değil.

Hem Hristiyanlar hem de Müslümanlar için kutsal olarak kabul edilir Habib-i Neccar Camiisi. Hz. İsa’nın ilk havarilerine inanan ve bu uğurda canını veren Habib-i Neccar, Antakya’nın adeta sembolü olmuş, Anadolu’da inşa edilen ilk cami olarak kabul edilen Müslüman ibadetgâhına ismi verilmiştir. 

Hatay St. Pierre Kilisesi

İnanç turizminin en büyük merkezlerinden biri olan Hatay'ın "ilk"lerinden biri. Dünyadaki ilk Katolik Kilisesi olan St. Pierre Kilisesi, Hristiyanların gizli toplantıları için kullandıkları yer olarak biliniyor.

Saymakla da gezmekle de bitmiyor Hatay’ın tarihi ve turistik mekânları. Hatay Ulu Camii, Kudüs’ten sonra en eski kilise ve Ortodoks kiliselerinin en güzellerinden birisi olarak değerlendirilen Ortodoks Kilisesi, içinde ceylan derisi üzerine İbranice yazılmış 500 yıllık mukaddes kitap Tevrat’ın bulunduğu Havra, gezilecek yerlerden bazıları…

Hatay Aziz Pavlus Ortodoks Kilisesi

Yollar uzun yollar dar…E birazcık da daracık sokaklar” diyerek dalıveriyoruz eski Antakya sokaklarına. Her nereye gidersem gideyim şehrin eski sokakları çeker kendine beni her nedense... Tarih kokan tenha sokaklarda dolaşırken, kimisi yıkılmaya yüz tutmuş, yıkık dökük binalar, renkli yazılarla süslü duvarlar, dökülmüş sıvaların arasında küfürden yoksun duvar yazıları dikkatimi çekiyor. 

Görenleri kendine hayran bırakan Harbiye Şelaleleri Defne Koruluğu'nun arasından akıyor. Turistlerin en uğrak yeri olduğunu söyleyebiliriz. Harbiye'de kurulu tesislerde, şelaleden akan suyun azaldığı yerlerde, su içerisinde oturabileceğiniz serin ve güzel yerler bulabilirsiniz. Bir de oraya kadar gitmişken, meşhur Harbiye Kebabı'ndan tatmanızı tavsiye ederim!

Hatay Harbiye Şelaleleri

Aynı zamanda tarih boyunca koza ipeği ve el emeği göz nuru ipek dokumacılığı ile ünlü olan bu beldede ipek dokumaların yanı sıra yontu taş hediyelik eşyaları satış tezgahlarını süslerken alıcılarını da bekliyor bir taraftan.  

Titus Tüneli, Roma döneminde M.S. 1. yüzyılda şehir ve limanı kurtarmak için dağlardan gelen sel sularını başka yöne aktarmak amacıyla Vespasianus döneminde başlamış ve oğlu Titus tarafından tamamlanmıştır. İnsan eliyle oyularak yapılan tünel, şehri sel felaketinden koruyan doğal bir mühendislik harikasıdır adeta…130 metresi kapalı, geriye kalan kısmı açık olmak üzere, 1380 metre uzunluğunda, ortalama 7 metre yüksekliğinde ve 6 metre genişliğindeki bu mükemmel su tüneli, tarihe tanıklık eden bir zaman tünelidir aynı zamanda. Titus Tüneli'nin deniz tarafındaki girişine 100 metre mesafede bulunan Beşikli Mağara, kaya mezarlarının en geniş ve ünlülerinden. İçerisinde bölümler halinde tam 12 tane mezar var. Mezarlar, birbirlerinden duvarlar ile ayrılıyor.

Beşikli Mağara

Hatay mutfağı denilince ilk akla gelen ve ünü ülkemizin dört bir yanına yayılmış olan künefe geliyor. Ancak sadece künefesiyle değil, Hatay mutfağı 170 çeşit kahvaltı, 600’ün üzerinde meze ve yemek çeşidiyle eşsiz ve farklı mutfaklardan birisidir. 

Hatay Mutfağı ; Künefe

En ünlü yemeklerinden bazıları ; Oruk (içli köfte), biberli ekmek, tepside kebap, sönmemiş kireç suyuna bal kabağının yatırılması ile yapılan kabak tatlısı, tuzlu yoğurt, sürk salatası, cera peyniri, zahter salatası, yeşil zeytin salatası, kaytaz böreği, közlenmiş patlıcan, biber ve domatesten yapılan abu gannuç, hammaddesi nohut olan humus ve daha onlarcası...

Kaynak : Kültür Portalı & Bilele.com

250