Doğasıyla Bir Başka Güzel Kartepe

Doğasıyla Bir Başka Güzel Kartepe

Kartepe, Kocaeli’nin bir ilçesi olmasının yanında Türkiye’nin en iyi kayak merkezlerinden biridir. Kartepe tarihi, 1600’lü yıllardan başladığı iddia edilse de yörede Roma ve Bizans dönemine ait yaşam kalıntıları bulunmuştur. Ortaya çıkan tarihi eserler ve mezarlar, Bitinya döneminden hayat izlerini ortaya çıkarmıştır.

Marmara Bölgesi'nin Uludağ'dan sonra en çok ziyaretçi çeken kış turizm merkezi olan Kartepe ilçesi, kış turizminin yanı sıra çevresindeki yaylaları, kanyoları ve Maşukiye'deki şifalı suyu ile adeta bir cenneti andırmaktadır. 2004 yılından Kartepe'nin Sarımeşe semtinde Hergeleci İbrahim Yağlı Güreşleri düzenlenmektedir. Kartepe'ninUzuntarla semtinde bulunan Sukaypark'da su sporları yapılmaktadır.

Kartepe’nin tarihi Hititler, Frigler, Megaralılar (Yunan), Traklar, Persler, İskender İmparatorluğu, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu Devleti, Latinler, Bizans, Osmanlı Devleti ile şekillenmiştir. Günümüzde kayak merkezi olarak kullanılan Kartepe’de yeni yeni bulunan tarihi yapılar, bölgenin doğal güzelliğinin yanında köklü bir geçmişe sahip olduğunu da göstermektedir.

Kartepe tarihçesi için yakın döneme baktığımızda 20 Kasım 1918’de İngilizlerin, 27 Ekim 1920’de ise Yunanlıların işgaline uğradığını görürüz. Kurtuluş Savaşı sonrasında 28 Haziran 1921’de ise Kartepe bağımsızlığını kazanır. Yunanistan’la yapılan mübadele ile bölgeye, Türkler yerleştirilir. Uzun yıllar köy statüsünde kalan Kartepe Cumhuriyet’ten yıllar sonra gelişmeye başlamıştır.

Kartepe tarihi aynı zamanda Kocaeli’nin gelişimi ile doğru orantılıdır. Büyük bir sanayi kenti olan İzmit’in gelişmeye başladığı 1960’lı yıllarla birlikte, karlı dağlarda da hareketlilik olmaya başlamıştır. Kayak merkezi ve oteller açılmış, yeni yollar yapılmıştır. Kartepe Dağı, kış turizminin merkezlerinden biri olmaya başlamıştır.

Kartepe Kayak Merkezi

Kartepe’nin tarihçesi, heybetli Kartepe Dağı’nın oluşumu ile birlikte başlarken, 1650 metre yüksekliğindeki pistler yer hareketleri sonucu zamanla meydana gelmiştir. Türkiye’deki diğer kayak merkezlerine oranla daha avantajlı olan Kartepe’de 4 lift ve 12 kayak pisti bulunmaktadır. Profesyonel ve amatörler için ayrı kullanım alanları mevcuttur. Ayrıca suni kar yağışı da kullanılmaktadır. 

Kocaeli Maşukiye ilçesinin hemen kuzeyinde bulunan Kartepe, Aytepe ve Yuvacık Barajı gibi tabiat güzelliklerine de komşudur.

Kartepe Kayak Merkezinde 4 lift 3 telesiyej 1 teleski mevcut olup pist uzunlukları 400 m ile 3500 m arasında değişmektedir. Kartepe’de kayak sezonu Aralık sonlarından Şubat sonuna kadar sürer. Kar kalınlığı normal şartlarda 80- 200 cm arasında değişmektedir.

Kartepe'ye günübirlik gitmek isterseniz, Günübirlik Kartepe Kayak Turumuza katılabilirsiniz.


 

250