Şeytan Sofrası - Ayvalık

Şeytan Sofrası - Ayvalık

Ayvalık'ta görülmesi gereken yerlerden birisi de Ayvalık ilçe merkezinin 8 km güneyinde bulunan, hakim büyük kayalık tepelerin üzerinde olan Şeytan Sofrası.

Hem hikayesi hem de muhteşem manzarası ile insanları büyüleyen Şeytan Sofrası, gün doğumu ve gün batımını izlemek için mükemmel bir yer. Akşam olurken gökyüzünün aldığı renkleri seyretmek huzur veriyor. 

Tepeye çıktığınızda sizi muhteşem bir manzara karşılayacak; muhteşem bir deniz ve karşınızda irili ufaklı bir sürü ada… Üzerinde Şeytan’ın ayak izi bulunduğuna inanılan, halkın madeni para atarak dilek dilediği eski bir lav birikintisidir. Sönmüş bir volkandan arda kalan lav birikintileriyle oluşmuş tepe, yuvarlak sofra biçimini andırır. Demir kafes içine alınan ayak izine benzeyen şekil turistlerin özellikle uğradığı yerlerden biridir.

Bu çukurun insanlar tarafından merak uyandıran mitolojik bir hikayesi var. Bu hikâyeye göre; Zeus'un İda adındaki süt annesi, şeytanın Zeus'a zarar vereceğini düşünür ve bundan korkarak şeytanı kovar. Bu şeytanın 3 ayaklı olduğuna inanılır. Kaçarken bıraktığı ayak izlerinden birinin Şeytan Sofrası’nda olduğuna inanılır. Diğerleri ise İda dağlarının eteğinde ve Midilli Adası’ndadır.

Tepede özel olarak işletilen bir lokanta bulunmaktadır. Gün batımını seyretmek için Şeytan Sofrasına gitmek isteyenler Cumhuriyet alanından dolmuşlarla veya Çamlıktan sonra Sarımsaklı yoluna devam edildiğinde bir kilometre sonra sağa işaret levhasını görüp döndüklerinde dar asfalt yolu takip edilerek ulaşabilirler.

 

250